ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΙΣ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ. Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ. ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΣΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΣΧΕΔΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ, ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΥΚΡΙΝΩΣ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΑ ΕΙΤΕ ΕΙΧΑΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΜΠΛΕΞΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ,  ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑΜΕ, ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ.

ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2012, ΔΕΝ ΕΛΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΑΠΛΑ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ. ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ. ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΡΑ Η ΝΕΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ.

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ, ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ (ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ) ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΧΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟ Δ.Σ..

ΜΕΧΡΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ.


ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΥΛΙΔΟΣ

«Ο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ»

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΙΔΡΥΣΗ – ΕΔΡΑ – ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΣΚΟΠΟΣ

ΑΡΘΡΟ 1
Ιδρύεται στην Αθήνα σωματείο με την επωνυμία Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Συνοικισμών Παραλίας Αυλίδος «Ο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ», με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Παραλίας Αυλίδας, του Δήμου Αυλίδας και αποτελούμενο από τους έχοντες οικία ή οικόπεδο εντός των ορίων του Δημοτικού Διαμερίσματος Παραλίας Αυλίδας.
ΑΡΘΡΟ 2
Σκοπός του συλλόγου είναι η εξυπηρέτηση και προαγωγή των ηθικών, πνευματικών και πολιτιστικών, εξωραϊστικών συμφερόντων των μελών του και των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος της Παραλίας Αυλίδας και η εν γένει προαγωγή των συμφερόντων των ως άνω συνοικισμών.
Οι σκοποί αυτοί θα πραγματοποιούνται ευχερέστερα με την ίδρυση βιβλιοθηκών, αναγνωστηρίων, με τη διοργάνωση δημόσιων συναθροίσεων, ψυχαγωγικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, μορφωτικών εκδρομών κλπ και με κάθε άλλο πρόσφορο και νόμιμο μέσο.
 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΜΕΛΗ – ΠΟΡΟΙ
ΑΡΘΡΟ 3
Τα μέλη του Συλλόγου διακρίνονται σε τακτικά και επίτιμα.
Τακτικά θεωρούνται όσα έχουν οικία ή οικόπεδο εντός των ορίων του Δημοτικού Διαμερίσματος Παραλίας Αυλίδας του Δήμου Αυλίδας και πληρούν τις καταστατικές τους υποχρεώσεις.
Επίτιμος δε Πρόεδρος και μέλη, ανακηρύσσονται πρόσωπα που έχουν επιδείξει εξαιρετική δραστηριότητα και έχουν συμβάλλει στην προαγωγή των σκοπών του Συλλόγου, μετά από  απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Τα μέλη που ανακηρύσσονται επίτιμα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, δε δύνανται να υπερβαίνουν κατ’ αριθμό το ένα δέκατο (1/10) των τακτικών μελών, στερούνται δε του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.
ΑΡΘΡΟ 4
Για την εγγραφή κάποιου ως μέλους του Συλλόγου πρέπει να υποβληθεί έγγραφη αίτηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο, με την οποία θα ζητά την εγγραφή του στο Μητρώο μελών και στην οποία πρέπει να αναγράφεται α) το ονοματεπώνυμο, το επάγγελμα, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου (εφόσον υπάρχει) , β) δήλωση ότι εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφος α και γ) ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα τις διατάξεις του Καταστατικού και τις νόμιμες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, συγχρόνως δε να καταβάλει προς το Ταμείο του Συλλόγου, το δικαίωμα εγγραφής και την ετήσια εισφορά. Το Διοικητικό Συμβούλιο, εφόσον κρίνει βάσιμη την αίτηση, εγκρίνει αυτή και διατάσσει την εγγραφή του αιτούντος στο Μητρώο μελών, σε αντίθετη δε περίπτωση απορρίπτει αυτή,  οπότε ο αιτών δύναται να προσφύγει στην πρώτη μετά την απόρριψη συγκληθείσα τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία δέχεται ή απορρίπτει οριστικά την αίτηση.
ΑΡΘΡΟ 5
Πόροι του Συλλόγου είναι 1) Τα δικαιώματα της εγγραφής και οι ετήσιες εισφορές των μελών, 2) Οι οριζόμενες από Γενική Συνέλευση έκτακτες συνδρομές, 3) Οι δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες προς το Σύλλογο, 4) Διάφορα έσοδα που προέρχονται από τη διοργάνωση εκδρομών, εορτών, λαχειοφόρων αγορών, χοροεσπερίδων κ.λ.π., 5) Οι τόκοι των κεφαλαίων του Συλλόγου, 6) Κάθε άλλο έσοδο το οποίο εγκρίνει η Γενική Συνέλευση.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ
ΑΡΘΡΟ 6
Τα μέλη του Συλλόγου καταβάλουν υποχρεωτικά στο Ταμείο 1) Εφάπαξ πέντε (5) ΕΥΡΩ για δικαίωμα εγγραφής, 2) Ετήσια εισφορά (Συνδρομή) δέκα πέντε (15) ΕΥΡΩ, ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί μέχρι 50% με απόφαση του Δ.Σ.. Για οριστική και μεγαλύτερη του 50% αύξηση των συνδρομών, απαιτείται έγκριση της Γενικής Συνέλευσης και 3) Τις τυχόν από τη Γενική Συνέλευση οριζόμενες εκάστοτε υποχρεωτικές και έκτακτες συνδρομές των μελών, για την επιτυχία των επιδιωκόμενων από το Σύλλογο σκοπών, οι οποίες δε μπορούν ετησίως να υπερβαίνουν το ποσό της ετήσιας εισφοράς (συνδρομής). Οποιοδήποτε μέλος το οποίο παραιτείται ή διαγράφεται από το Σύλλογο, δε δικαιούται να απαιτήσει την επιστροφή των ποσών που έχει καταβάλει για εγγραφή, συνδρομές κ.λ.π..
ΑΡΘΡΟ 7
Όλα τα μέλη υποχρεούνται να τηρούν το Καταστατικό και τους κανονισμούς του Συλλόγου. Μέλος που δεν καταβάλλει τις εισφορές του για ένα (1) χρόνο ή που παρεμβάλλει προσκόμματα στην εκτέλεση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης ή που η διαγωγή του δε συμβιβάζεται με τις αρχές και τους σκοπούς του Συλλόγου, με πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης διαγράφεται οριστικά ή προσωρινά από το Σύλλογο. Σε περίπτωση οριστικής διαγραφής μπορεί να ασκηθεί η κατά το άρθρο 88 Α.Κ. προσφυγή. Κάθε μέλος μπορεί να αποχωρήσει από το Σύλλογο κατόπιν έγγραφης δήλωσής του, η οποία υποβάλλεται τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από τη λήξη του οικονομικού έτους και ισχύει από τη λήξη του.
ΑΡΘΡΟ 8
Κάθε τακτικό μέλος δικαιούται:
1) Να εκλέγει και να εκλέγεται, εφόσον έχει εκπληρώσει όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το Σύλλογο τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία διενέργειας των αρχαιρεσιών.
2) Να λαμβάνει μέρος σε όλες τις συγκαλούμενες τακτικές και έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μελών του Συλλόγου, να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του για κάθε θέμα σχετικό με τα συμφέροντα και τους σκοπούς του Συλλόγου και να συμμετέχει στην όλη γενική δραστηριότητα αυτού, μέσα στα πλαίσια του Καταστατικού και της περί Σωματείων Νομοθεσίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
ΑΡΘΡΟ 9
Ο Σύλλογος διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε διετία από τη Γενική Συνέλευση, που συγκαλείται γι’ αυτό το λόγο, με μυστική ψηφοφορία (με ενιαίο ψηφοδέλτιο).
Τούτο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Ταμία και τρεις (3) Συμβούλους.
ΑΡΘΡΟ 10
Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται από τα τακτικά μέλη τα οποία είναι απολύτως ταμειακά εντάξει προς το Σύλλογο.
Για να εκλεγεί κάποιος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18) έτος της ηλικίας του, να είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου από τρίμηνο τουλάχιστον και να μην έχει στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων, και να έχει την Ελληνική Ιθαγένεια.
ΑΡΘΡΟ 11
Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής, πραγματοποιούνται σε ημερομηνία που θα καθορίζεται από το απερχόμενο Δ.Σ. εντός του τριμήνου Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, σε τακτική Γενική Συνέλευση με μυστική και δια ψηφοδελτίου ψηφοφορίας με την επιμέλεια τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής, που εκλέγεται κατόπιν πρότασης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου από τη Συνέλευση. Οι υποψήφιοι για μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Ελεγκτικής Επιτροπής ανακηρύσσονται ως τέτοιοι βάσει έγγραφης αίτησής τους ή με την έγγραφη αίτηση τριών μελών η οποία υποβάλλεται μέχρι και 4 ημέρες προ της εκλογής.
Επιτυχόντες θεωρούνται όσοι έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοψηφησάντων. Οι επιτυχόντες και οι αποτυχόντες σημειώνονται κατά σειρά ψήφων στο πρακτικό της Συνέλευσης. Το με τον τρόπο αυτό εκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο και εφόσον δεν έχει υποβληθεί ένσταση κατά του κύρους της εκλογής του, συνέρχεται με την επιμέλεια του Συμβούλου που πλειοψήφησε, εντός οκτώ ημερών, και εκλέγει με μυστική ψηφοφορία τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Ταμία. Με αυτό τον τρόπο συγκροτείται σε Σώμα και παραλαμβάνει τα Αρχεία και την περιουσία του Συλλόγου με Πρωτόκολλο, από το παλιό Διοικητικό Συμβούλιο και ξεκινά αμέσως τις εργασίες του.
ΑΡΘΡΟ 12
Το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται με πρόσκληση του Προέδρου,  ή σε περίπτωση κωλύματός του με πρόσκληση του Αντιπροέδρου, τακτικά μεν μία φορά το μήνα, έκτακτα δε όσες φορές το ζητήσουν τρία (3) μέλη αυτού. Το Διοικητικό Συμβούλιο συσκέφτεται για όλα τα ζητήματα τα οποία απασχολούν το Σύλλογο, αποφασίζει κατά πλειοψηφία, σε περίπτωση δε ισοψηφίας νικά η ψήφος του Προέδρου.
ΑΡΘΡΟ 13
Το Διοικητικό Συμβούλιο επιμελείται της εκτέλεσης των αποφάσεών του, των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και μεριμνά για την πιστή εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Καταστατικού και της περί Σωματείων Νομολογίας.
ΑΡΘΡΟ 14
Οποιοδήποτε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις αυτού, θεωρείται παραιτηθέν και αντικαθίσταται από τον Πρόεδρο, μετά από απόφαση του Συμβουλίου, με τον πρώτο κατά σειρά επιλαχόντα. Σε περίπτωση παραίτησης ή μη αποδοχής της εκλογής κάποιου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου καλείται, με μέριμνα του Προέδρου, σε αναπλήρωση από τον πρώτο κατά σειρά επιλαχόντα κατά τις αρχαιρεσίες. Εάν δεν υπάρχουν επιλαχόντες καλείται η Γενική Συνέλευση προς εκλογή αντικαταστάτη του παραιτηθέντος μέλους.
ΑΡΘΡΟ 15
Ο Πρόεδρος  του Συλλόγου εκπροσωπεί αυτόν σε όλες τους τις σχέσεις, παρίσταται αυτοπροσώπως ή με πληρεξούσιο ενώπιον κάθε Δημόσιας ή Δικαστικής Αρχής, κηρύσσει την έναρξη και τη λήξη της Συνέλευσης και των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, διευθύνει τη συζήτηση, δίνει το λόγο στον αιτούντα και τον αφαιρεί από αυτούς που παρεκτρέπονται, υπογράφει τα εγκριθέντα πρακτικά διαφόρων συνελεύσεων, τα εντάλματα προς πληρωμή και όλα τα έγγραφα του Συλλόγου. Τον Πρόεδρο όταν απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος και σε περίπτωση κωλύματος αυτού, τον αναπληρώνει όποιος υποδεικνύεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.
ΑΡΘΡΟ 16
Ο Γραμματέας έχει τη γενική εποπτεία του γραφείου, φυλάσσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, και του Διοικητικού Συμβουλίου, στο  βιβλίο δε πρακτικών αυτού που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και σφραγίζεται με τη σφραγίδα του Συλλόγου, τηρεί αντίγραφα της αλληλογραφίας, γράφει το Μητρώο, σφραγίζει και συνυπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο όλα τα αντίγραφα και τηρεί πρωτόκολλο εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας με αύξοντα αριθμό και ημερομηνία. Σε περίπτωση κωλύματος του Γραμματέα, αυτός αναπληρώνεται από όποιον υποδεικνύει το Διοικητικό Συμβούλιο.
ΑΡΘΡΟ 17
Ο Ταμίας μεριμνά για την είσπραξη των συνδρομών, δικαιωμάτων εγγραφής, εισφορών και άλλων προσόδων του Συλλόγου, εκδίδοντας σχετικές αποδείξεις διπλοτύπων και ευθύνεται προσωπικά για κάθε χρηματική αξία του ταμείου. Κρατεί αναλυτική κατάσταση βιβλίου εισπράξεων και ιδιαίτερων συνδρομών, καθώς επίσης βιβλίο αποδεικτικών εξόδων το οποίο υπογράφεται από τον Πρόεδρο και σφραγίζεται με την σφραγίδα του Συλλόγου. Κάθε τρίμηνο υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο λεπτομερή έκθεση της χρηματικής κατάστασης του ταμείου του, όπως και όταν ζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Ταμίας δε δύναται να κρατεί στα χέρια του ποσό ανώτερο των πεντακοσίων (500) ΕΥΡΩ και υποχρεούται να καταθέτει τα επιπλέον του ποσού αυτού χρήματα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Τον Ταμία όταν απουσιάζει αναπληρώνει άλλο μέλος του Συλλόγου που υποδεικνύεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και το οποίο έχει τις ίδιες υποχρεώσεις που έχει ο Ταμίας. Ο Ταμίας δύναται να αποσύρει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, ενεργεί όλες τις πληρωμές βάσει ενταλμάτων που εκδίδονται μετά από έγκριση της σχετικής δαπάνης από το Διοικητικό Συμβούλιο, υπογραφείσας από τον Πρόεδρο και Γραμματέα και σφραγισθείσας με τη σφραγίδα του Συλλόγου. Σε κάθε ένταλμα πληρωμής πρέπει απαραίτητα να γίνεται μνεία της εγκριτικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου και να επισυνάπτεται σχετική εξοφλητική απόδειξη του δικαιούχου. Ο Ταμίας είναι υπόλογος και υπέχει αστική και ποινική ευθύνη για κάθε απώλεια χρημάτων. Κληρονομιές, κληροδοσίες και δωρεές υπό τρόπο, γίνονται αποδεκτές μετά από έγκριση της Συνέλευσης που παρέχεται με πλειοψηφία πλέον του μισού των μελών του Συλλόγου. Κληρονομιές που καταλείπονται στο Σύλλογο γίνονται δεκτές πάντοτε με το ευεργέτημα της απογραφής. Κληρονομιές, κληροδοσίες και δωρεές υπέρ του Συλλόγου για ορισμένο σκοπό τελούν κάτω από ιδιαίτερη διαχείριση.
 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 18
Οι Γενικές Συνελεύσεις διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες. Η τακτική συνέρχεται με μέριμνα του Διοικητικού Συμβουλίου εντός του τριμήνου Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου κάθε δύο (2) έτη, στο ενδιάμεσο δε έτος της θητείας του Δ.Σ., το Διοικητικό Συμβούλιο λογοδοτεί σχετικά με την εν γένει οικονομική διαχείριση του Συλλόγου, διαβάζοντας συγχρόνως την έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής και εγκρίνει τον υποβαλλόμενο από το Διοικητικό Συμβούλιο προϋπολογισμό. Οι έκτακτες συγκαλούνται όσες φορές το κρίνει αναγκαίο το Διοικητικό Συμβούλιο ή κατόπιν έγγραφης αίτησης του ¼ τουλάχιστον τακτικών μελών.
ΑΡΘΡΟ 19
Οι Γενικές Συνελεύσεις θεωρούνται ότι έχουν απαρτία παρευρισκομένων του μισού (1/2) πλέον ενός των τακτικών και ταμειακώς τακτοποιημένων μελών. Σε περίπτωση μη ύπαρξης απαρτίας κατά την πρώτη Συνέλευση, συγκαλείται νέα Συνέλευση εντός δέκα (10) ημερών και θεωρείται ότι υπάρχει απαρτία με την παρουσία οποιουδήποτε αριθμού μελών, εκτός εάν πρόκειται για αρχαιρεσίες, οπότε πρέπει να παρευρίσκεται το ¼ των τακτικών και ταμειακώς τακτοποιημένων μελών. Τα μέλη του Συλλόγου ειδοποιούνται για τις Συνελεύσεις με πρόσκληση ή με δημοσίευση σε κάποια εφημερίδα πέντε (5) ημέρες πριν την εκλογή.
Οι συζητήσεις διεξάγονται μόνο επί των αναγραφόμενων στην ημερήσια διάταξη θεμάτων, εκτός εάν η πλειοψηφία της Συνέλευσης εγκρίνει τη συζήτηση άλλων θεμάτων. Στις έκτακτες όμως Συνελεύσεις η συζήτηση περιορίζεται μόνο επί των αναγραφόμενων στην ημερήσια διάταξη θεμάτων.
ΑΡΘΡΟ 20
Η Ελεγκτική Επιτροπή εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία κατά τη Γενική Συνέλευση των αρχαιρεσιών, η θητεία δε αυτής είναι διετής. Η Επιτροπή είναι τριμελής. Μετά την εκλογή της, συνέρχεται και ορίζει τον Πρόεδρο αυτής. Η Ελεγκτική Επιτροπή εποπτεύει και ελέγχει τις πράξεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ιδίως δε επιβλέπει αν αυτές συμφωνούν με τις διατάξεις του νόμου, του Καταστατικού και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Συντάσσει έκθεση σχετικά με τη διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου και την οποία υποβάλλει στη Γενική Συνέλευση. Τηρεί βιβλίο πρακτικών, στο οποίο καταχωρούνται τα πρακτικά και οι αποφάσεις αυτής επί των διενεργούμενων ελέγχων.
ΑΡΘΡΟ 21
Το Καταστατικό του Συλλόγου, τροποποιείται μόνο με την πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των στη Γενική Συνέλευση παρόντων μελών, η οποία συγκαλείται ειδικά για το σκοπό αυτό και απαρτίζεται τουλάχιστον από τα τρία τέταρτα (3/4) των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών. Με τον ίδιο τρόπο διαλύεται ο Σύλλογος. Σε περίπτωση διάλυσης του Συλλόγου η περιουσία του περιέρχεται στο Δημοτικό του Δημοτικού Διαμερίσματος της Παραλίας Αυλίδας.
ΑΡΘΡΟ 22
Το Διοικητικό Συμβούλιο, για την επίτευξη των σκοπών του δύναται να διορίζει εγγράφως επιτροπές αποτελούμενες η κάθε μια από τρία τουλάχιστον μέλη, για να συνδράμουν αυτό στη ενέργεια εράνων, εορτών, λαχειοφόρων και διαλέξεων και γενικώς ενεργειών για τη βελτίωση των πόρων του συλλόγου.
ΑΡΘΡΟ 23
Ο Σύλλογος φέρει σφραγίδα φέρουσα γύρω της την επωνυμία του Συλλόγου «Εκπολιτιστικός / Εξωραϊστικός Σύλλογος Συνοικισμών Παραλίας Αυλίδας» και στο μέσο αυτής τον τίτλο βελτίωση των πόρων του Συλλόγου.
ΑΡΘΡΟ 24
Το Διοικητικό Συμβούλιο με αιτιολογημένη απόφασή του μπορεί να ανακηρύσσει δωρητές, ευεργέτες ή μεγάλους ευεργέτες πρόσωπα τα οποία προσέφεραν σημαντική χρηματική ενίσχυση για την πραγμάτωση των σκοπών του Συλλόγου. Στους κατά τα άνω ανακηρυσσόμενους αποστέλλεται  έντυπο δίπλωμα του απονεμηθέντος τίτλου, καταχωρείται δε το όνομα καθενός από αυτούς σε ιδιαίτερο βιβλίο τηρούμενο από το Γραμματέα, ο οποίος μεριμνά για την ανάρτηση στο γραφείο του Συλλόγου πίνακα με τα ονόματα αυτών που έχουν τιμηθεί.
ΑΡΘΡΟ 25
Ως ημέρα εορτασμού του Συλλόγου, καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, κατά την οποία ο Σύλλογος οργανώνει στα όρια του Διοικητικού Διαμερίσματος της Παραλίας Αυλίδας του Δήμου Αυλίδας κοινωνικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις προς πανηγυρισμό της ίδρυσης του Συλλόγου και βελτίωση της οικονομικής κατάστασής του.

Comments are closed.