ΑΥΛΙΔΑ – ΧΩΡΙΑ


ΒΑΘΥ ΑΥΛΙΔΟΣ

 Το όνομα της παλαιάς έδρας του δήμου Αυλίδος ήταν το Βαθύ, όμως θα έπρεπε να ονομαζόταν Αυλίδα, γιατί τόσο η αρχαία Αυλίδα, όσο και όλοι οι αρχαιολογικοί της χώροι, βρίσκονται σε εκτάσεις των οποίων την πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, έχουν συνεχώς από το 1891 – έτος κατά το οποίο όλα τα κτήματα των τσιφλικάδων έγιναν οριστικά και τελεσίδικα ιδιοκτησίες των Αυλιδιωτών και φυσικά των Βαθιωτών – μόνο οι κάτοικοι του Βαθέος. Το Βαθύ λοιπόν είναι μια ολοένα αναπτυσσόμενη κωμόπολη, παραθαλάσσια, που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 1991 έχει πληθυσμό 3.434 κατοίκων.
  Σήμερα παρουσιάζει ιδιαιτέρως σημαντική αύξηση πληθυσμού. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αμπελουργία. Ορισμένοι δε από τους κατοίκους του Βαθέος έχουν τεράστιες αμπελόφυτες εκτάσεις δεκάδων και πλέον στρεμμάτων με αποτέλεσμα να ιδρυθούν στην περιοχή της Ριτσώνας Βαθέος Αυλίδος μεγάλα οινοποιεία, τα περισσότερα υπερσύγχρονης τεχνολογίας, και το Βαθύ να καταστεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα οινοπαραγωγικά κέντρα της χώρας. Aλλη ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια της ελιάς και των σιτηρών. Υπάρχουν στο Βαθύ δύο σύγχρονα ελαιοτριβεία και δύο αλευρόμυλοι, εκ των οποίων ο ένας είναι κυλινδρόμυλος υψηλής τεχνολογίας. Επί πλέον οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, την οικόσιτη κτηνοτροφία, την κτηνοτροφία αιγοπροβάτων καθώς και με την εκτροφή χοίρων και πουλερικών. Υπάρχουν επίσης εργοστάσια και βιομηχανίες που απασχολούν σημαντικό αριθμό Βαθιωτών.


ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΛΙΔΟΣ

Παραθαλάσσια περιοχή με μήκος παραλίας 6 χλμ. στο Νότιο Ευβοϊκό. Έχει πολύ καλή πλαζ για λουόμενους και αβαθή νερά. Διαθέτει ένα γραφικό λιμανάκι, ενοικιαζόμενα δωμάτια και πανσιόν. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλά εξοχικά κέντρα, που προσφέρουν υπέροχα εδέσματα. Η Παραλία Αυλίδας επικοινωνεί με παραθαλάσσιο δρόμο, που ενώνει τις περιοχές ΔήλεσιΧαλκούτσιΣκάλα Ωρωπού αλλά και με την εθνική οδό Αθήνας – Χαλκίδας από τη διασταύρωση στο Βαθύ.
Μέχρι το 1927 λεγόταν Δράμεσι και έκτοτε αναγνωρίστηκε ως Κοινότητα Παραλίας Αυλίδας. Η ιστορία του χωριού ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων. Η μυθολογία λεει ότι οι κάτοικοι της γύρω περιοχής είναι απόγονοι των Σπαρτών του Κάδμου. Αλλά πρέπει να υπήρχε πολιτισμός και στην προϊστορική ή λίθινη εποχή, όπως μαρτυρούν κάποια από τα λιγοστά ευρήματα. Στην απογραφή του 1991 η Παραλία είχε 2.473 κατοίκους. Ο πληθυσμός παρουσιάζει μεγάλο ρυθμό αύξησης. Ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, λόγω των πολλών παραθεριστών, φτάνει και τους 15.000 κατοίκους.
Η Παραλία Αυλίδας είναι πράγματι ένας ειδυλλιακός τόπος, που έχει εξελιχθεί σε σπουδαίο θέρετρο με πολυτελείς εξοχικές κατοικίες. Υπήρξε τουριστικό θέρετρο, κατά την αρχαιότητα των Θηβαίων αλλά σήμερα – ως επί το πλείστον – των Αθηναίων. Η ανάπτυξή της είναι αξιόλογη. Το επιστημονικό δυναμικό και το στρατιωτικό (σε ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς) είναι υπολογίσιμο. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την αμπελουργία, την καλλιέργεια της ελιάς και ορισμένοι με την αλιεία και με άλλα επαγγέλματα. Οι επιχειρηματίες της επίσης παρουσιάζουν αξιόλογη δράση.


ΦΑΡΟΣ ΑΥΛΙΔΟΣ

Ο Φάρος είναι ένα γραφικό πανέμορφο χωριό (πρώην Γεραλίον), που ανήκει στο Δήμο Αυλίδος. Στην τελευταία απογραφή του 1991 παρουσίασε 1.132 κατοίκους, που σήμερα όμως είναι περισσότεροι. Αποτελείται από δραστήρια και πανέξυπνα άτομα, πολλά από τα οποία είναι επιστήμονες και ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί. Η ασχολία των περισσότερων κατοίκων είναι κυρίως η αμπελουργία και η καλλιέργεια της ελιάς και υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται και με τον επιχειρηματικό τομέα. Οι κάτοικοι κάνουν ευρεία χρήση των παρωνυμίων (παρατσούκλια) με τα οποία διασκεδάζουν αλλά και συνεννοούνται θαυμάσια μεταξύ τους.
Ο Φάρος αποτελεί τουριστικό θέρετρο της περιοχής και προσφέρεται για αναψυχή και ξεκούραση. Οι επισκέπτες μπορούν ν’ απολαύσουν την όμορφη παραλία, που έχει αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να διανυκτερεύσουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ολίγων κλινών που υπάρχουν, ν’ απολαύσουν τις όμορφες λιχουδιές που προσφέρουν οι πολλές ταβέρνες και τα ουζερί, να διασκεδάσουν στα τοπικά πανηγύρια, να επισκεφθούν τα γραφικά ξωκκλήσια και να γνωρίσουν τους φιλόξενους κατοίκους.


ΚΑΛΟΧΩΡΙ – ΠΑΝΤΕΙΧΙ ΑΥΛΙΔΟΣ

Εντός του ορίου του Δήμου Αυλίδος υπάρχει ένα γραφικό και όμορφο χωριό, το Καλοχώρι – Παντείχι, το οποίο προέρχεται από τη συνένωση παλαιότερα δύο χωριών του Καλοχωρίου (πρώην Κριμπάτσι) και του Παντειχίου (προσφυγικό χωριό). Στην απογραφή του 1991 παρουσίασε 914 κατοίκους. Το Καλοχώρι – Παντείχι, όπως όλος ο Δήμος Αυλίδος, παρουσιάζει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού.
Αν και δε διαθέτει παραλία, όπως τ’ άλλα Δημ. Διαμερίσματα του Δήμου, ωστόσο παρουσιάζει μια θεαματική εξέλιξη και μια αναμόρφωση μοναδική, ιδίως στο εσωτερικό του χωριού. Έχει να επιδείξει αρκετούς επιστήμονες και ανώτερους και ανώτατους στρατιωτικούς. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την αμπελουργία την καλλιέργεια του σίτου και τις ελιάς και με άλλα επαγγέλματα προσοδοφόρα. Οι κάτοικοι στο Παντείχι είναι προσφυγικής καταγωγής, που ήρθαν από την ομώνυμη τοποθεσία της Ανατολικής Κωνσταντινούπολης, στο Βόσπορο, παραθαλάσσια περιοχή με ένδοξο πολιτισμό. Το Κριμπάτσι ήταν χωριό, όπου οι Τούρκοι έδερναν τους Έλληνες ραγιάδες στα χρόνια της σκλαβιάς.
Σήμερα στο Καλοχώρι-Παντείχι μπορεί κανείς ν’ απολαύσει τα νόστιμα εδέσματα στις ταβέρνες της περιοχής, να δει τα γραφικότατα σπίτια, να μιλήσει με τους φιλόξενους κατοίκους που είναι πρόθυμοι να διηγηθούν την πλούσια ιστορία τους και να επισκεφθεί τις πολλές εκκλησίες. Επίσης να επισκεφθεί το όμορφο δάσος της περιοχής, στο οποίο βρίσκεται τουριστικό θέρετρο και να διασκεδάσει στις πολλές τοπικές εκδηλώσεις.


Comments are closed.